De Wet Wajong staat voor Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten. Het doel van de wet is om te zorgen dat een jonggehandicapte die kan werken hier de kansen voor krijgt.

"Artikel uit sociaal totaal van dec 09\jan 10" Tekst: Door van de Wiele

WERK&INKOMEN SUCCESVOLLE WAJONGERS

Arbeidsdeskundige Sylvia van Keeken heeft haar hart verpand aan Wajongers

"Het gaat ook wel eens verkeerd, dat is inherent aan de doelgroep"

Dagelijks is arbeidsdeskundige Sylvia van Keeken op pad om Wajongers aan werkgevers te koppelen en ervoor te zorgen dat zij goed functioneren op de werkvloer. Ruim de helft van haar re-integratietrajecten verlopen succesvol. Het landelijk gemiddelde ligt lager. Hoe doet zij dat? "Met deze doelgroep moet je kleinschalig en overzichtelijk werken." Haar kennis van de procedures en haar oude netwerk als ex-arbeidsdeskundige bij UWV komen goed van pas.

'Supported Employment' is het even eenvoudige als effectieve principe waarvan Sylvia van Keeken uit gaat. De werkzoekende doet het zelf en Van Keeken helpt waar nodig en gewenst. Immers: ieder mens heeft recht zich nuttig te maken in de maatschappij en om zijn eigen inkomen te verwerven. Je leert het best in de praktijk. Wie een grote afstand heeft tot de arbeidsmarkt, krijgt ondersteuning bij het zoeken naar werk. Arbeidsdeskundige Van Keeken is eigenaar van SKJobcoaching & Re-integratie en is zelfstandig werkend jobcoach onder de vlag van Gemiva Begeleid Werken.

Dé Wajonger bestaat niet volgens Sylvia van Keeken, ieder heeft zijn eigen verhaal

Drie jaar geleden ging zij met de VUT, na een carrière als arbeidsdeskundige- jonggehandicapte bij UWV. Sindsdien heeft Van Keeken tientallen Wajongers begeleid in IRO-trajecten en begeleidt ze als jobcoach momenteel tien mensen op de werkvloer. Het plaatsingspercentage van Van Keeken is vijftig tot zestig procent. "Mijn hart ligt bij Wajongers. Met deze doelgroep moet je kleinschalig en overzichtelijk werken." Vanuit haar werk bij UWV is zij op de hoogte van de wet- en regelgeving. Zodoende kan van Keeken de werkgevers de informatie geven die zij nodig hebben. Daarbij heeft zij goede ingangen bij UWV; oud-collega's. "Dat wil niet zeggen dat het altijd goed gaat hoor,"relativeert de arbeidsdeskundige. "Het gaat ook wel eens verkeerd, dat is inherent aan de doelgroep."

Werk uit handen
Een IRO-traject voor zeer moeilijk plaatsbaren mag twee jaar duren, maar Van Keeken probeert het in een half jaar voor elkaar te krijgen. "Lang thuis zitten is voor de meeste Wajongers funest. Ik ga voor snel plaatsen, maar wel verantwoord. Dat houdt in dat de belastbaarheid van de persoon goed aansluit op de belasting in de functie. "Heel simpel gezegd: iemand die niet lang kan staan moet geen baan waarin hij staand werk moet verrichten. Voor werkgevers is het niet altijd even gemakkelijk om een gehandicapte werknemer in dienst te hebben. Sommige Wajongers zijn wat langzamer dan de gemiddelde werknemer, zij kunnen niet voor honderd procent de prestaties leveren zoals anderen dat doen en zij hebben vaak meer begeleiding nodig. Daarom zijn er regelingen die het aantrekkelijk maken om iemand met beperkingen een baan aan te bieden.
Kortingen bijvoorbeeld, voor een werknemer die op de werkvloer voor vijftig procent effectief functioneert, betaalt de werkgever voor vijftig procent arbeidskosten. De kosten van Wajong-werknemers die ziek worden, worden niet verhaald op de werkgever, maar zijn voor de UWV. De werkgever kan rekenen op externe begeleiding. Dat kan intensieve begeleiding op de werkvloer inhouden, of meer op de achtergrond in de vorm van coaching voor de werkgever en werknemer om met elkaar om te gaan. Veel werkgevers zijn immers niet bekend met de belemmeringen die jonggehandicapten ervaren en de werknemers hebben vaak weinig ervaring met werksituaties. Van Keeken kan de werkgever wat papierwerk uit handen nemen, zoals het regelen van arbeidsovereenkomsten en het aanvragen van loondispensatie en loonkostensubsidie.