Duivels dilemma
Op een zeker moment komt het hoge woord eruit. Maken de clienten van Van Keeken aan de werkgevers kenbaar dat zij een Wajong-uitkering hebben en dat er iets met hen aan de hand is? "Dit is een duivels dilemma," zegt Van Keeken. "Als zij het niet vertellen, onthouden zij de werkgever een heleboel voordelen en als ze het wel vertellen kan de wergever angst krijgen. Want dit is een werknemer met een vlekje." Dé Wajonger bestaat niet, benadrukt Van Keeken. Ieder heeft zijn eigen verhaal. Haar aanpak van begeleiden naar werk is op maat gesneden en daarom steeds verschillend. Soms vertelt Van Keeken vooraf aan de wergever dat haar pupil een Wajonger is, in andere gevallen laat zij het aan de werkzoekende zelf over in het sollicitatiegesprek. Dat gebeurt in overleg. Desgewenst is zij bij dat gesprek aanwezig. Krijgt de sollicitant het niet voor elkaar om het te vertellen, dan kan Van Keeken dat overnemen. Linda bijvoorbeeld, die in het eerste tekstkader bij dit artikel haar ervaringen vertelt, had voor een sollicitatiegesprek bij een benzinepomp gevraagd of zij haar begeleidster mocht meenemen. Van Keeken: "De werkgever was direct op zijn hoede, een sollicitant die met een coach komt, daar is vast iets mis mee." Linda is daar ook niet aangenomen.....

" Je moet hem af en toe eventjes opporren"

Ivar werkt sinds begin november bij heidekwekerij Jack Bollaart in Boskoop. Hij was ontslagen bij een supermarkt waar hij 10 jaar had gewerkt. Van Keeken was zijn jobcoach: "Ivar is een ZMLK-jongen, je moet hem soms aanspreken op een kinderlijk niveau". Van Keeken werd erbij geroepen toen het niet goed liep met Ivar bij de supermarkt. "Er werd steeds meer druk op hem gelegd, dat kon hij niet aan." Een collega bij SK Jobcoaching & Re-integratie nam hem in een IRO-traject. Na drie maanden thuis op de bank zitten, kon Ivar bij de kwekerij terecht.

Ivar (29)
"Om kwart voor acht stap ik op de fiets, om kwart over acht kom ik op mijn werk aan. Ik werk vijf dagen in de week. Op donderdagavond ga ik met de trein naar sova-training, sociale vaardigheden. Daar leer ik bijvoorbeeld iemand een hand te geven en me voor te stellen. Ik heb tien jaar gewerkt bij een supermarkt. Vakkenvullen. Maar werken bij de kweker vind ik leuker. Hier is een hondje dat af en toe loopt te klieren. Stekjes in de traytjes zetten vind ik het leukste om te doen, radiootje erbij aan. Ik doe van alles: plantjes potten, onkruid en dode takjes eruit plukken, labels erin zetten, plantjes binnenzetten tegen de kou, nieuw plastic over de tunnels trekken. Ik kan hier tot 2011 blijven werken. Wat ik daarna ga doen, weet ik niet. Een andere kwekerij zie ik wel zitten."


Jack Bollaart, werkgever
"Ivar is niet zeker van zichzelf. Als je dit werk een poosje doet, dan ken je het wel. Maar Ivar is het de volgende keer weer vergeten. Je moet hem veel uitleggen. Hij werkt sinds drie weken bij ons. Hij doet het leuk. Alleen moet je hem af en toe eventjes opporren. Ivar is een werknemer die je alles tien keer moet zeggen. Hij pakt ieder stekje tussen zijn vingers, plukt de onderste blaadjes eraf, draait het eindeloos rond en bekijkt het aandachtig. Dan zegt-ie: "Ik denk dat deze wel goed is." Ieder stekje krijgt evenveel aandacht. In het begin deed hij drie kwartier over een traytje. Alles stond schots en scheef: het ene stekje stond te los, het andere te diep, het volgende op z'n kop. Maar nu doet hij het binnen een half uur. Hij doet echt zijn best en hij komt elke dag op tijd. Altijd op de fiets. In het begin kwam hij twintig minuten van tevoren en nu zitten we op tien minuten. Ik had geen ervaring met Wajong-werknemers. Arbeidsdeskundige Hans van Leeuwen is een kennis van mij, hij stelde me voor om iemand bij mij te plaatsen. Ik wilde het wel eens proberen en begin november kwam Ivar. Het papierwerk van de Wajong dat met Ivar meekomt, laat ik aan Hans over. Als ik dat als werkgever allemaal zelf zou moeten doen, zou ik afhaken. Ik vind het leuk om Ivar te begeleiden, maar ik wil niet al dat schrijfwerk. Mijn vrouw en ik willen over anderhalf jaar stoppen en ik heb Ivar beloofd dat wij dan hier in de buurt ander werk voor hem vinden. Dat verdient hij gewoon, hij doet het goed."

.........................................................................................................................................